We zien grote opgaven op ons afkomen die mede geënt zijn op de Omgevingsvisie en het coalitieakkoord. Het gebruik, de inrichting en het beheer van de openbare ruimte is meer dan alleen het technische beheer. We zien een ontwikkeling waarbij de openbare ruimte bijdraagt aan het creëren van een maatschappelijke meerwaarde. Hiervoor worden verbindingen gelegd met sociaal maatschappelijke opgaven, wat onder meer tot uitdrukking komt in de opgave om te werken aan toekomstbestendige dorpen en wijken. De openbare ruimte wordt in toenemende mate een plek waar opgaven op het gebied van onder andere klimaat, gezondheid, leefbaarheid, economie, biodiversiteit en duurzaamheid samen komen. Deze integraliteit leidt tot inhoudelijk complexere opgaven waarbij het speelveld van belanghebbenden groter wordt.
Het in stand houden van het bestaande bezit door dagelijks onderhoud en vervangingen zal in de toekomst meer datagestuurd en planmatig (integraal en gebiedsgericht) worden ingestoken. De investeringen die hiervoor moeten worden gedaan, vertalen zich in een meerjareninvesteringsprogramma (MIP) openbare ruimte. In verband met de leeftijdsopbouw van het areaal is te verwachten dat de gevraagde investeringen via het MIP de komende jaren gaat toenemen.
In het buitengebied spelen vele (ruimtelijke) ontwikkelingen die ook eisen stellen aan de inrichting en het gebruik van de wegen.
Samen werken met inwoners aan de openbare ruimte leidt tot mooie resultaten. Om dit in de toekomst ook voort te zetten, dient zich een capaciteitsvraagstuk aan. Hierop zal een antwoord moeten worden gevonden, waarbij het afschalen van de inzet op participatie niet ondenkbaar is.
Het verzwaren van de ondergrondse infrastructuur (voor de verduurzamingsprojecten, zoals zonneparken) vraagt in toenemende mate om aandacht voor het weg- en boombeheer.