In onderstaande tabel zijn de kengetallen geclassificeerd.
Toelichting op de tabel:
Links: Waardering van het kengetal op dit moment. A is gunstig, B is neutraal en C is ongunstig.
Boven: Of het verloop van het kengetal positief, neutraal of negatief is. Zo is te zien of het kengetal zich goed ontwikkelt of niet in meerjarenperspectief.
Conclusie
Overall zien de ratio's er prima uit. De netto schuldquote stijgt weliswaar door de daling van het eigen vermogen (en een stijging van het vreemd vermogen), maar blijft nog ruimschoots voldoende. In het verlengde hiervan laat de solvabiliteit in 2023 ook een daling te zien, maar is ook nog ruimschoots voldoende en het is de verwachting dat dit kengetal na 2024 zo goed als stabiel blijft. De financiële wendbaarheid is dus ruimschoots voldoende.
De ratio grondexploitatie geeft aan dat de afhankelijkheid hiervan blijft dalen, wat een goed teken is. De structurele exploitatieruimte is in 2024 voldoende en in 2025 stijgt deze nog licht volgens verwachting. Vervolgens daalt deze ruimte wel behoorlijk. In de jaren 2026 en 2027 zien we zelfs een negatieve exploitatieruimte, aangezien we, op basis van de huidige inzichten, in deze jaren ook een negatief begrotingsresultaat verwachten. Tenslotte geeft het kengetal belastingcapaciteit aan dat de gemiddelde woonlasten in Raalte (ruim) onder het landelijk gemiddelde blijven. Logischerwijs wordt dit veroorzaakt door het feit dat de woonlasten in Raalte (zo goed als) gelijk gebleven zijn en er geen inflatiecorrectie op toegepast is.
Concluderend kan gesteld worden dat de ratio's en kengetallen voor Raalte een positief beeld geven. De jaren 2026 en 2027 zijn echter met nogal wat zekerheden omgeven, zodat het momenteel lastig in te schatten is hoe het financiële plaatje er dan uit gaat zien.