Programma's

Maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp

1.1 We geven uitvoering aan het integrale plan van aanpak in het kader van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). We zetten in op de volgende thema's; kansrijke start, valpreventie, aanpak overgewicht en obesitas, mentale gezondheid, welzijn op recept, vroegsignalering alcohol en middelengebruik en het versterken van de sociale basis.

1.2 We hebben ervoor gekozen om het programma Raalte Gezond, het Preventieakkoord en het Roalter Sportakkoord samen te brengen in ‘Raalte Sportief en Gezond’ (zie programma 7) om de gezondheid van inwoners te bevorderen en te activeren voor een gezonde leefstijl. Vanuit Raalte Sportief en Gezond bieden we ondersteuning aan inwoners en verenigingen voor activiteiten die bijdragen aan een goede gezondheid van onze inwoners.

1.3 Met het project Kansrijke Start werken professionals uit het medische en sociaal domein aan het versterken van de samenwerking rondom de eerste 1.000 dagen van een kind. Dit vergroot de kansen voor baby’s en peuters en kan problemen op latere leeftijd voorkomen. In 2024 werken we verder aan het verstevigen van de samenwerking door middel van netwerkbijeenkomsten. De interventie Nu niet zwanger wordt geïmplementeerd. Ook wordt er uitvoering gegeven aan de ketenaanpak Kansrijke Start die in 2023 wordt ontwikkeld door regiogemeenten en Salland zorgverzekeraar.

1.4 In 2024 werken we aan het versterken van de sociale basis. We doen dat via vier ontwikkellijnen: Bepalen doel en rolverdeling sociale basis, vindbaarheid van het aanbod, effectief omgaan met signalen vanuit de samenleving en opdrachtgeverschap en sturing.

1.5 Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is dé plek voor ouders, jeugdigen en professionals bij vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid. Op basis van de uitgangspunten in de Hervormingsagenda Jeugd wordt bekeken op welke punten het CJG zich verder moet versterken. Ook wordt er vanuit het CJG, net als in 2023, extra ingezet op de samenwerking met het onderwijs zodat er gezamenlijk tijdig gesignaleerd wordt en kinderen en ouders zoveel mogelijk met collectieve voorzieningen worden ondersteund.

2.1 We zien dat de druk op mantelzorgers stijgt en dat zij in steeds complexere situaties komen. In 2024 werken we verder aan het beter bereiken en ondersteunen van mantelzorgers. Dit doen we samen met mantelzorgers, Mantelzorgondersteuning Raalte en andere samenwerkingspartners.

3.1 We werken aan een sterk Veilig Thuis IJsselland dat nauw samenwerkt met het Centrum voor Jeugd en Gezin en maatschappelijk werk, zodat casussen waarin huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling speelt, zo snel mogelijk en zoveel mogelijk lokaal worden opgepakt en wachtlijsten worden voorkomen. We zetten extra in op deskundigheidsbevordering voor onze eigen medewerkers en partners.

3.2 Begin 2024 wordt de Regiovisie Kracht in Kwetsbaarheid; van opvang en beschermd wonen naar wonen eerst en een beschermd thuis vastgesteld. We gaan aan de slag met de regionale uitvoering en lokale vertaling van de gezamenlijke regiovisie. Uitgangspunten zijn daarbij zelfstandig wonen in de vertrouwde woonomgeving met steunende personen (beschermd thuis) en het voorkomen van dakloosheid vanuit het principe 'eerst een woning, dan herstel'.

3.3 Aan de hand van een convenant wordt er met aanbieders van specialistische jeugdhulp gewerkt aan de transformatieopgaven Normaliseren, Ambulantiseren en Kleinschalig gezinsgericht wonen. Doel is om kinderen thuis, of in een setting die 'zo thuis mogelijk is' te ondersteunen. Gemeenten en aanbieders werken aan de ambitie van 0 uit(huis)plaatsingen. Dit betreft een meerjarig ontwikkelproces. Ook wordt er een aanpak op wachttijden ontwikkeld.

3.4 Samen met het zorgkantoor en de zorgverzekeraar werken we in de regio Midden-IJssel aan de verbinding tussen het zorgdomein en het sociaal domein, zodat we de uitdaging die op ons afkomt vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA) nog meer vanuit gezamenlijkheid kunnen aanpakken. Concreet werken we hierbij aan de uitvoering van het regioplan en bijbehorende transformatieplannen.

4.1 Met het Actieplan Zelfstandig Thuis Wonen werken we doorlopend, samen met partners en inwoners, aan dat wat nodig is om mensen zolang en veilig mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Thema’s als Wonen, Meedoen, Ondersteuning en Zelfredzaamheid zijn hierin leidend.  In 2024 borduren we voort op het traject van bewustwording rondom zelfstandig wonen en doorstroombevordering wat eind 2023 in gang is gezet.

Deze pagina is gebouwd op 10/20/2023 15:28:27 met de export van 10/20/2023 15:20:43