Toekomstgerichte opgaven en gemeentebrede pijlers

De drie toekomstgerichte opgaven

Voor het buitengebied staan we voor grote inhoudelijke opgaven, die veelal alleen in een onderlinge samenhang zijn op te lossen. Een complexe opgave, met gevolgen op het fysiek ruimtelijke, sociaal maatschappelijke en economische vlak. We zien een speelveld met veel belanghebbenden en (nog steeds) een hoge mate van onzekerheid ten aanzien van de te behalen doelen. In de Kadernota 2024 is een schets gegeven van de opgave en waar we als gemeente het verschil kunnen maken. Hierop bouwen we verder in een steeds veranderende context. Met onder andere de aanstaande verkiezingen voor de Tweede Kamer en de vorming van een nieuw kabinet zal de onzekerheid nog wel enige tijd blijven voortbestaan. We willen er zijn voor onze inwoners, faciliteren wat al wel kan en inhoudelijke stappen zetten naar het bieden van meer duidelijkheid.

Om die gewenste duidelijkheid te geven zijn we, op een participatieve manier, een proces gestart om onze rol nader te duiden en om te bepalen op welke acties we in eerste instantie moeten inzetten (actualisatie gemeentelijk beleid). We houden hierbij rekening met fysiek ruimtelijke randvoorwaarden, de harde doelen die door hogere overheden worden gesteld en ons DNA (onze cultuur en historie en de wijze waarop we de toekomstige opgaven oppakken). Waar het kan pakken we samenwerking met gebiedspartijen en medeoverheden op.

We beseffen ons dat we nu geen afgebakende acties en processen met een kop en een staart erop kunnen schetsen en ter besluitvorming kunnen voorleggen. De steeds veranderende realiteit vraagt om een team, dat steeds in beeld houdt wat er rond het landelijk gebied gaande is en identificeert wanneer het tijd is een volgende stap te zetten. Dat vraagt om een aanpak waarbij snel geschakeld kan worden. Het voornemen is om uw raad hiertoe in het 4 e kwartaal 2023 een voorstel te doen.

Deze pagina is gebouwd op 10/20/2023 15:28:27 met de export van 10/20/2023 15:20:43