In de gemeente Raalte wonen en werken onze inwoners over het algemeen in een fijne, sociale en groene omgeving en dat willen we graag zo houden. Tegelijkertijd zien we grote uitdagingen op onze dorpen en wijken afkomen die raken aan leefbaarheid en toekomstbestendigheid.
Zo zien we bijvoorbeeld dat er steeds meer senioren en inwoners met een kwetsbaarheid in de wijk wonen. Dit vraagt veel van de draagkracht, de levensloopbestendigheid en het noaberschap in onze dorpen en wijken. Een sterke sociale basis met goede en voldoende voorzieningen is daarom extra belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sterk verenigingsleven met genoeg vrijwilligers, voldoende ruimte voor ontmoeting en laagdrempelige mogelijkheden om te sporten en te bewegen.
Daarnaast staan we voor investeringen om de wijken en dorpen in fysieke zin te onderhouden, zodat het in de toekomst voor onze inwoners ook goed wonen blijft. Ook veel andere ambities en opdrachten, die we als gemeente hebben, landen voor een belangrijk deel in onze dorpen en wijken. Denk aan duurzaamheid, bestaanszekerheid, klimaatadaptatie, kansenongelijkheid, biodiversiteit, gezondheid en veiligheid. Deze vraagstukken staan niet op zichzelf, maar hebben veel raakvlakken met elkaar.Daardoor vraagt deze opgave om een sterke integrale aanpak.
Integraal werken is vanuit ons (gemeentelijke) systeem ingewikkeld, maar vanuit de praktijk van de wijk of het dorp is het vanzelfsprekend. Denk bijvoorbeeld aan een simpel bankje ergens in de woonwijk. Als je kijkt door de ogen van de wijk en haar bewoners, zie je dat daar heel veel samenkomt. Het is niet alleen een object dat de wijk in fysieke zin mooier maakt, maar het is ook plek waar buurtbewoners elkaar ontmoeten en het is een rustplek voor de buurtbewoners op leeftijd die hierdoor toch zelfstandig naar de supermarkt kunnen. De plaatsing van dit bankje is waarschijnlijk vanuit de koker van de ‘openbare ruimte’ ontstaan, maar heeft vanzelfsprekend een functie in het versterken van de sociale cohesie en het stimuleren van langer zelfstandig thuiswonen.
In deze opgave nemen we deze praktische wijsheid vanuit de dorpen en wijken als uitgangspunt. Vanuit daar bepalen we met elkaar wat er nodig is om ervoor te zorgen dat het prettig wonen en (samen)leven is en blijft in het dorp of de wijk. We werken daarin als vanzelfsprekend nauw samen met onze inwoners en partners in en om onze wijken en dorpen.
We zien in deze opgave daardoor ook een kans om te investeren in onze verbinding met onze inwoners, het verkleinen van de kloof tussen de leef- en systeemwereld, en het (terug)winnen van het vertrouwen in de overheid bij (een deel van) onze inwoners.
De komende periode bepalen we samen met college en raad hoe we onze rol als gemeente zien en wat ons ambitieniveau is.