1.1.In 2024 geven we vervolg aan de update/herziening van het beleid rondom duurzaamheid.
1.2.We nemen deel aan het regionale proces om de afspraken gemaakt in de Regionale Energie Strategie (RES) verder uit te diepen en vast te stellen in de RES 2.0. Naast het samenwerkingsverband RES houden we onze ogen open voor aanvullende of alternatieve samenwerkingsvormen.
1.3.We gaan verder met de gemaakte regionale afspraken uit de RES 1.0 & 2.0 als richtinggevend kader.
1.4.We werken/denken pro-actief (mee) aan korte en lange termijn oplossingen op het gebied van netcongestie. Gedacht kan worden aan het optimaal gebruik maken van het huidige netwerk, maar ook bijvoorbeeld aan off-grid oplossingen voor bedrijventerreinen.
1.5.We zetten de samenwerking voort met onze lokale energie-initiatieven. Zij ontwikkelen projecten voor duurzame opwek van onderop. We continueren onze inzet op kennisontwikkeling en netwerkopbouw. Ook evalueren we of de ondersteuningssubsidie vanuit de gemeente Raalte voortgezet dient te worden.
1.6.We ondersteunen duurzame projecten van (mkb) bedrijven en maatschappelijke organisaties met het Energiefonds Raalte. De omgevingsdienst ziet bij bedrijven toe op de energie-bespaarplicht.
2.1.Als belangrijk onderdeel van de update/herziening van het duurzaamheidsbeleid geven we verder richting aan de warmtetransitie.
2.2.We continueren de uitvoering van de warmtetransitie. We zetten bestaande goedlopende projecten voort. We blijven inzetten op bewustwording over energiebesparing, onder andere door het voortzetten van het gemeentelijk energieloket genaamd Duurzaam Bouwloket. We verkennen welke nieuwe projecten en maatregelen kansrijk zijn om het energieverbruik in de wijken en dorpen verder te verlagen.
2.3.Ook in 2024 ondersteunen we inwoners die door de gestegen energieprijzen een steuntje in de rug kunnen gebruiken met advies en uitvoering van energiebesparende maatregelen om zodoende de energierekening structureel te verlagen.
3.1.We geven richting aan hergebruik van afgedankt materiaal als onderdeel van het herziene duurzaamheidsbeleid.
3.2. Om de hoeveelheid (rest)afval te verminderen en te komen tot een hoger hergebruikpercentage, wordt een aanpak voorbereid waar we gaan inzetten op gerichtere communicatie. Hierbij inventariseren we waar met behulp van beschikbare gegevens informatie ingezet kan worden op wijkniveau. Zo kunnen we specifieker communiceren en de betrokkenheid van inwoners vergroten. Het proces wordt ingezet om een structurele verlaging van de hoeveelheid restafval en schonere grondstofstromen te realiseren.
4.1.De aanpak voor het saneren van asbestdaken zetten we voort.