Op basis van het coalitieakkoord 2022-2026, de visie op Beheer en de Omgevingsvisie leggen we binnen dit programma de verbinding met de sociaal maatschappelijke opgaven voor het toekomstbestendig maken van bestaande dorpen en wijken. In de kadernota is hierop voorgesorteerd. Middels een opgavengerichte aanpak wordt integraal gewerkt om op een nieuwe manier de eerste stappen te zetten, waarbij we meer data gestuurd willen gaan werken.
In 2014 heeft uw raad de integrale visie op de openbare ruimte vastgesteld. Deze visie vormt het technisch kader voor het ontwikkelen van beleid en het uitvoeren van het beheer en onderhoud en projecten. In de visie zetten wij het gebruik en de gebruiker centraal, waarbij ook doelen vanuit andere programma’s kunnen worden mee gekoppeld (denk aan duurzaamheid, economie, klimaatadaptatie en de verkeersagenda). Daarnaast vindt inbreng plaats, vaak mede in het spoor van de bestuurlijke vernieuwing, waarbij gebruik wordt gemaakt van de lokale kennis en de aanwezige energie van onze inwoners en ondernemers. Ons voornemen is om het beleid ten aanzien van het beheer te actualiseren in 2024.
Wij zetten in op een integrale en gebiedsgerichte aanpak waarbij wij opgaven zoveel mogelijk mee koppelen en daarbij ook particulieren willen faciliteren om mee te doen (bijvoorbeeld bij klimaat adaptieve maatregelen). De integrale en sectorale opgaven en investeringen worden jaarlijks opgenomen in het meerjareninvesteringsprogramma openbare ruimte (MIP-OR). De kansen die zich voordoen door aan te sluiten bij opgaven van derden willen wij zoveel mogelijk benutten.
Naast het technische beheer zetten wij de komende jaren in op het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen.
Integrale ontwikkelingen en risico's beheer kapitaalgoederen
Financiering vervanging en renovatie
Vervanging en renovatie (wegen, kunstwerken herinrichting) lopen via het MIP.
Gezien de verwachte levensduur van een groot deel van de kapitaalgoederen zijn forse investeringen op de middellange termijn te verwachten.
Capaciteit
Het tijdig ten uitvoer kunnen brengen van onderhoudsprojecten is van groot belang voor het beheren van onze kapitaalgoederen. Dit vraagt om beschikbaarheid van voldoende capaciteit om deze projecten voor te bereiden, aan te besteden en uit te voeren. Gezien alle ruimtelijke opgaven waar de gemeente aan werkt, wordt er druk op deze capaciteit ervaren.
Klimaatakkoord
In het Klimaatakkoord is afgesproken om te komen tot 49% CO2-reductie in 2030. Onderbelicht is dat juist in de bouw- en infrasector enorm veel klimaatwinst is te behalen. Beide sectoren samen zorgen landelijk gezien voor 40% van de CO2-uitstoot in ons land. Gemeenten zijn in circa 60% van de projecten opdrachtgever voor Grond- weg en waterbouw (GWW) projecten. Als opdrachtgever kan ook de gemeente Raalte een belangrijke bijdrage leveren om de landelijke doelstellingen van de CO2-reductie te halen.