Lokale heffingen

Leges

In de afgelopen jaren zien we een sterk herstel van de bouwsector. Het aantal afgegeven vergunningen ligt weer op het niveau van de planning en door de stijging van de bouwsommen verwachten we ook de reguliere inkomstenraming te kunnen realiseren.

De wet kwaliteitsborging bouw (WKB) is in 2019 al aangenomen en het koninklijk besluit is genomen dat deze samen met de Omgevingswet per 1-1-2024 in werking treedt. Het in werking treden behelst in de eerste fase het merendeel van de nieuwbouwaanvragen (klasse I) en het voornemen is om per 1-7-2024 de WKB ook voor het merendeel van de verbouwaanvragen (eveneens klasse I) in werking te laten treden. Dit betekent dat de regelgeving en de procedures per 2024 ingrijpend gaan wijzigen. In de aanloop naar het in werking treden van de nieuwe wetgeving is een gehele herziening van de opbouw van de leges opgesteld. In de Rond de Tafel van 29 september 2022 is ook uw raad hierin meegenomen. Hierbij is als uitgangspunt gehanteerd om de kostendekking in lijn met de afgelopen jaren te houden (77 %) omdat het kostenplaatje voor de initiatiefnemers behoorlijk zal toenemen. Zij zullen onder deze nieuwe wetgeving namelijk ‘kwaliteitsborgers’ moeten inzetten tijdens het gehele proces. In 2024 hebben we te maken met een fluctuatie in legesopbrengsten door de gefaseerde invoering van de wetgeving.  

Op enkele andere vergunningen ligt het kostendekkingspercentage lager om geen financiële drempel te creëren voor het aanvragen van de vereiste vergunning (zoals kappen) en om regionaal niet te sterk ‘uit de pas’ te lopen. Als gevolg van bovenstaande herziening ligt het percentage kostendekking van de totale leges Omgevingswet op 71%.

Titel 2

Bedragen in €

Hoofdstuk

Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving / omgevingsvergunning

Geraamde kosten

Geraamde opbrengsten

Kosten-
dekkendheid

3

Omgevingsvergunning

1.270.257

900.000

71%

Deze pagina is gebouwd op 10/20/2023 15:28:27 met de export van 10/20/2023 15:20:43